top of page

Čištění okapů - alespoň dvakrát do roka

Ač to na první pohled nevypadá, zanesený okap může přinést řadu nepříjemností. Zejména v případě zabudovaných okapů a svodů, se kterými se setkáme především v bytových domech, ale někdy u rodinných domů. Každý větší déšť se muže při zanešeném okapu stát pohromou.


Aby okapy fungovaly správně, je třeba provádět pravidelnou údržbu. Mezi tu krom čištění spadá samozřejmě i případné natírání nebo i výměna jednotlivých částí.


Čištění okapů


Okapový systém je třeba čistit minimálně jednou do roka, ideálně však dvakrát ročně. Nejlépe počátkem jara (když už nečekáme sněžení) a na podzim (potom co opadá listí ze stromů). Frekvence čištění okapů také velmi závisí na okolí, pokud máme kolem domu vzrostlé stromy, bude nutné okapy a okapové svody čistit častěji. S intenzitou čištění také souvisí druh krytiny a stav střechy. Například střecha, která je v částech pokryta mechem, také přidá na frekvenci. Nemá smysl čekat, až nás potká nehoda ve formě vytopeného podkroví, poškozené fasády nebo střešní římsy. Nánosy v okapních trubkách nezpůsobuje pouze padající listí. Vítr může do okapů unášet malé větvičky, okap může být útočištěm pro ptáky nebo jiné živočichy, kteří způsobují značné množství nečistot.



Pokud nemáte okapy příliš vysoko, můžete si pomoci svépomocí. Stačí vzít žebřík, kyblík, smetáček a malou lopatku. Postupně vybírejte z okapu největší špínu a usazeniny. Nános můžete také v rukavicích vybírat ručně. Po vyčištění můžete okap ještě propláchnout vodou. Nejlépe rovnou z hadice. Existují také speciální čistící pomůcky. Na jednom konci mají zakulacený smeták (takovou štětku) a na druhém škrabku. Mnohdy se dají umístit i na teleskopickou tyč nebo násadu od koštěte. Pomocí tohoto nástavce lze čistit i okap, který je ve vyšších výškách (tam kam nedostanete ze žebříku nebo štaflí). Nevýhodou však zůstává, že nevíte, jak důkladně jste čištění okapů provedli. Třetí možnost je nejpříjemnější, ale bude vás něco stát. Existují roboti speciálně navržení pro čištění okapů. Vyrábí jej například společnost iRobot. Robota v podobě malého „tanku“ vložíte do okapu a spustíte. Pomalu se pohybuje a pomocí gumové vrtule odstraní z okapu listí, větvičky a další nečistoty. Tyto robotické čističe okapů jsou vyrobeny tak, aby prošly všemi druhy okapů, tedy oblými i hranatými, vysokými i úzkými.


Při čištění také nezapomeňte vybrat (pokud je jí váš okapový systém vybaven) vpusť do kanalizace. Případně, pokud máte po staru řešené vsakování, například ze zapuštěného sudu, vyberete nečistoty pomocí lopatky. Ideálně se k tomu hodí menší zednická fanka. Investovat můžete také do prevence. Existují speciální kryty otevřených částí okapů (takové pletivo nebo spíše mřížka, která se vsadí do okapu). To z větší části zabraňuje vpadávání větších předmětů do okapu. Vítr snadno odstraní listí z mřížky. Voda přitom jednoduše pronikne přes oka mřížky. Použít lze také sítko, které se umístí na začátek okapové roury. V tomto případě však pozor, sítko čistěte výrazně pravidelněji, než samotné okapy.



Okapová mřížka proti listí


Poslední možností je pomoc od odborníků. Naše firma se specializuje na čištění odpadního potrubí, včetně toho na odvod dešťové vody. Pomůžeme vám především v čištění zapuštěných okapů, uzavřených okapových svodů nebo svodů, které jsou vedeny vnitřkem budovyčištění-okapů-alespoň-dvakrát-do-roka.




bottom of page