top of page

Co je to kalový koš

Kalové koše jsou určeny k zachytávání hrubých nečistot v uličních nebo dvorních vpustích odpadní vody, nejčastěji dešťové. Jsou mnohdy také součástí domácí dešťové kanalizace. V současné době se prodávají především žárově zinkované, alternativně také plastové. Je to z důvodu jejich vysoké náchylnosti k reznutí.

Kalové koše


Kalový koš se vkládá do dvorní nebo uliční vpusti, kde díky kónickému tvaru sám drží. Koš je zavěšený přímo v osazení rámu vtokové mříže, což umožňuje jejich pohodlné vyjmutí pomocí sklopného madla. V případě jeho poškození nebo špatné údržbě (čištění) může dojít k ucpání celého kanalizačního systému a vyplavení dvora nebo ulice. Kalové koše se dodávají v mnoha různých velikostech. Pro jeho instalaci potřebujete znát průměr horní části, která bude usazena v rámu vtokové mříže a také jeho výšku. Kalový koš by i při plném průtoku kanalizace neměl být ponořený do proudu vody. Jen tak bude zaručena jeho spolehlivá funkčnost.


Kalové koše nejsou samospásné. Stejně jako v jiných „filtračních“ zařízeních, i v něm se usazují nečistoty. Ty je nutno přirozeně čistit. Buď lze kalový koš vyjmout a odpadní zbytky vysypat, případně je možné tyto zbytky odsát do sběrného vozu.


Nabízíme profesionální čištění i instalaci kalových košů. Kalové koše rozvážíme po celé Praze i Středočeském kraji s instalací. Do jiných krajů kalové koše zasíláme poštou.



bottom of page