top of page

Gravitační nebo tlaková kanalizace?

Součástí téměř každého domu je vlastní kanalizační systém, který se přes kanalizační přípojku napojuje na kanalizaci městskou, případně domácí čov nebo septik. Kanalizace se budovala v civilizacích odedávna. A na základním principu, tedy gravitaci, funguje ve většině domů dodnes. Existuje však také modernější varianta, kanalizace tlaková.

Tlaková kanalizace

Pokud se zápach objeví po krátkém čase po nastěhování do novostavby, je důvod jednoduchý, nějaké špatně realizované technicko inženýrské řešení. V tomto případě vám doporučujeme se ihned obrátit developera nebo realizátora stavby a celou záležitost řešit takzvaně v záruce. Šance na úspěch budete mít pravděpodobně docela značné, ale budete se muset smířit s tím, že vám budou sekat do zdí a předělávat přípojná potrubí. Pokud se zápach objevuje pravidelně, dlouhodobě a je jisté, že předtím vše fungovalo, jak má, je třeba hledat problém jinde.


Začněte nejblíže – u sifonů

Sifon u dřezu (ale i třeba u umyvadla nebo sprchy) funguje jako pachová uzávěra. Je to kolínko, které je naplněné vodou. Díky tomu je zaručena nepropustnost pachů z kanalizačního potrubí. Problém může být třeba i ve frekvenci užívaní daného zařízení. Častěji se s tím setkáme třeba u sprchového koutu, který je méně využíván. Voda se v sifonu nemění a kazí. V tomto případě většinou postačí jen silnější propláchnutí vodou. Někdy může také voda zcela vyschnout (například na chatě), vodu dopustíme a je také po problému. V případě dřezu bude problém jinde. Může docházet k usazování zbytků jídla přímo v sifonu. Zbytky poté tlejí a vytvářejí zápach. V tomto případě je třeba vyčistit celý sifon.


Pokud problém přetrvává

Pokud ani po vyčištění sifonu nezmizí nepříjemný zápach, bude problém pravděpodobně dále. Typicky se zápach projeví při zalévání odtoku vodou, kdy dochází k porušení pachové uzávěry v sifonu. Bude pak zapotřebí kanalizaci vyčistit. Na to máme spoustu pomocníků, které můžete vyzkoušet.


Prvním z nich je klasický zvon na odpady. S jeho pomocí se můžete pokusit potrubí tlakem prošťouchnout. Zkusit můžete také cestu chemickou, nejčastěji v podobě hydroxidu sodného (neboli tzv. krtka). Ten bývá nejúčinnější, ale zase také méně ekologický. Koupit jej lze ve formě prášku nebo také gelu. Dejte si však pozor, hydroxid sodný je silná žíravina, a je třeba s ním manipulovat opatrně a také jej skladovat na bezpečných místech. Existují také tyčinky do odpadů. Takovouto tyčinku zasuneme do odpadu a ona postupně pročisťuje odtok. Jedná se však o méně účinné řešení a spíš jen jako preventivní. Pokud již k ucpání dojde, příliš nepomohou. Tyčinka ze sebe uvolňuje účinné látky zhruba měsíc.


Pokud naopak chcete být opravdu ekologičtí, může vyzkoušet jednu z babských rad. Ta velí vymačkat šťávu z jednoho nebo dvou citronů. Tu vložit do mikrovlnky a na vysoký výkon ohřát aby bylo horká. Do šťávy vmíchejte až dvě lžíce jedlé sody, dejte si pozor, soda může pěnit. Tuto směs vlijte do do odpadu a nechte 30 minu působit. Poté dřez prolijte větším množstvím teplé vody. Mezi další „babské rady“ se řadí samotná jedlá soda, kyselina citrónová nebo obyčejná kuchyňská sůl v kombinaci s octem. Pomoci také prý dokáže kombinace prášku do pečiva zalitého octem, následné zasypání odpadu solí, prolití horkou vodou a následného opakování. Tajným tipem je prý také cola, nalejte ji přes noc do odpadu a ráno propláchněte teplou vodou.


Pokud nic z výše uvedeného nepomůže, zavolejte si na pomoc specializovanou firmu, třeba tu naši. Pro čištění odpadů máme veškerou dostupnou profesionální techniku. Disponujeme motorovým mechanickým čističem, frézou na odpady a tlakovým vozem. Máme také k dispozici několik druhů kamer, pomocí kterých si můžeme obhlédnout detailně místo znečištění. Díky tomu si poradíme prakticky s každou ucpávkou. Pomocí kompaktnosti zařízení se dostaneme i do hůře přístupných míst.


Prevence a čistota také pomůže

Mnohdy stačí drobnosti a předejdete větším problémům. V případě zápachu ze dřezu to platí také. Jednoduchou prevencí je užití malého sítka ve vtoku odpadu. Dnes již seženete sítka chromovaná, která nijak nehyzdí kuchyňský kout. Sítko zachytí většinu velkých zbytků jídla a stačí jej jednoduše vysypat do odpadkového koše. Prevencí je to, že si dáte pozor, co do odtoku vyléváte. Samozřejmostí by mělo být, že nesplachujeme velké zbytky jídel nebo například olej. Pravidelný úklid také dřezu jistě prospěje. Preventivně můžete použít i čisticí prostředky přímo na odtoky dřezů, van nebo umyvadel.

bottom of page