top of page

Instalatérská pružina

Způsobů, jak vyčistit odpad je spousta. Často je lze rozdělit na čištění chemické a čištění mechanické. Jednodušší, ale méně účinný mechanický způsob je využití takzvaného instalatérského pera nebo také pružiny. Jak jej používat si popíšeme v některém z dalších článků. Teď si pojďme ukázat, jak vlastně funguje.


Instalatérská pružina


Instalatérské pero funguje mírně podobně jako moderní čistící frézy, jen je méně účinné. Logicky prostě nemá takovou sílu. Jeho účinnost také hodně závisí na vzdálenosti ucpávky, počtu kolínek v cestě a typu samotného ucpání. Pero také mnohdy ucpání spíše prošťouchne, než odstraní (nebo také jen posune v potrubí dále). Zatukované potrubí a usazený vodní kámen ručně neodstraníte ani nejlepším instalatérským perem.


Instalatérské péro je prakticky spirála, která se dle směru otáčení pohybuje po šroubovici dopředu či dozadu. Musí být však opřena o pevnou hranu nebo se zavrtat do ucpávky.


Pokud se vám čištění perem nedaří, rádi přispěcháme na pomoc s moderními stroji, frézami a tlakovým čističem, s touto výbavou si poradíme s každým ucpaným odpadem.

bottom of page