top of page

Jak funguje chemické WC?

Všude tam, kde není možné postavit nebo mít klasickou toaletu se uplatní chemické WC. Setkáte se s ní nejčastěji v karavanech a obytných vozech, chatách a tak podobně. Ale prakticky třeba také na festivalech ve formě moderní kadibudky.

Chemické WC

Většina chemických toalet se skládá ze třech hlavních částí, nádoby na oplachovou vodu, sedací části a nádoby na fekálie a moč.


Nádrž na oplachovou vodu

Nádržka na oplachovou vodu může být přímo součástí WC. V karavanech a obytných vozech je však často zabudována mimo toaletu. Je to z důvodu snadnějšího plnění skrze hrdlo vně karavanu. Do nádržky se doporučuje přilévat speciální vonný roztok, který po spláchnutí neutralizuje pachy, které by mohly vznikat i z malých zbytků moči, po spláchnutí v míse. Zároveň také toaletu dezinfikuje. Zpravidla má tento roztok fialovou barvu. Existují ale také čistě suché chemické toalety, kde se po vykonání potřeby nic nesplachuje.



Chemické wc


Sedací část

Na chemickém WC si většinou neužijete takový komfort, jako na klasické toaletě. Posez bývá zpravidla nižší a především velikost prkénka má téměř vždy menší průměr. Chemické WC ale neslouží k vysedávání a čtení novin. Jako přechodné řešení na dovolené většinou bohatě stačí.



Chemická toaleta v karavanu


Nádrž na fekálie

Poslední částí je nádržka na fekálie a moč. Ta, stejně jako nádrž na oplachovou vodu, může být umístěna mimo chemické WC. Jednodušší nebo mobilní chemické toalety mají nádržku připojenou přímo k zařízení. Také do odpadní nádoby se přidává chemikálie. Ta v tomto případě napomáhá rozpadu fekálií a moči, případně také rozkladu spláchnutého toaletního papíru. Její funkce je také proti zápachová. Do tzv. spodní nádržky se zpravidla lije roztok modré barvy, k němu se přimíchá také mále množství vody pro správné fungování. Při používání chemických WC se doporučuje nahradit běžný toaletní papír za speciální, který se právě o mnoho lépe rozpouští v odpadní nádrži. Vylévání nádrže je možné pouze na místech tomu určených, tedy například do speciálních výlevek v kempech. Existují také tzv. Zelené chemikálie (opravdu je roztok zelený), nádržku obohacenou tímto rozpouštědlem je možné většinou vylít i do běžné kanalizace, tedy například do záchodu.



Chemické WC


Ke správnému fungování chemické toalety patří i její pravidelné čištění. To se provádí za pomoci speciálního roztoku. Ten je opět rozdílný pro spodní i horní nádrž.

bottom of page