top of page

Jak na ucpaný záchod

Ucpaný záchod je asi tím nejméně chtěným zařízením, které se může ucpat. A jak to bývá, většinou se to stane ve chvíli, kdy se to opravdu nehodí. Věřte však, že ucpaná toaleta je poměrně často důvodem našich výjezdů. Ucpané potrubí od dřezu nebo kanalizace obecně je sice častější. Toaleta se ovšem ucpává také poměrně často. Stejně jako většině nepříjemných věcí, i ucpávání toalety lze předcházet. Předně do ní nesmíme vyhazovat žádné zbytky jídel nebo vylívat olej. Jsou i další předměty, které lidé do záchodu běžně splachují, ale nepatří tam. Jsou to například tampony, ruličky od toaletního papíru, pevné papírové ubrousky a další. Pak jsou samozřejmě předměty, které by nikoho asi splachovat nenapadlo, ale prostě nám do toalety spadnou. Jako například různá vonítka, předměty položené okolo toalety, ale také mobily.


Co s ucpaným záchodem

Pokud vše dodržujete, ale přece jen vám toaleta začne špatně odtékat, nebo snad vůbec, můžete nejdříve vyzkoušet pár tipů pro její uvolnění. V první řadě, pokud stoupá hladina v míse, je třeba zastavit přítok (tedy splachování). Buď uzavřete přívod vody do záchodové nádrže, nebo zatižte výtok v záchodové nádržce. Případně, pokud si nevíte rady, můžete zavřít vodu úplně. Přetečení toalety totiž bývá velmi nepříjemné. Ještě než se pustíte do instalatérsko kutilských prací, zkuste chvíli počat. Ucpávkou často bývá nahromaděný papír na cizím předmětu. Papír se působením vody po chvíli mírně rozloží a voda tak může odtéct. Pak již jen stačí dostat ucpávku ven z mísy.


Nejúčinnější domácí pomocník bývá obyčejný gumový zvon. Nejspíš jej máte doma, někde ve skříni nebo v garáži nebo na půdě. Zvon přiložte k výlevce a začněte pumpovat. Z počátku zkuste jen lehčí sílu, pokud nepomůže, síly výrazně zvyšujte. Zvon musí kompletně zakrývat odtok, jinak metoda nebude fungovat. Pokud se zvon nechce přisát, můžete jej zkusit na chvíli ponořit do horké (ne vroucí) vody nebo jej obalte mokrým hadrem. Postupným pumpováním se vám buď podaří protlačit ucpávku do potrubí, nebo ji naopak vysajete do toalety. V tomto případě určitě nic nesplachujte. Trochu se obrňte a veškerý materiál vyhoďte do koše. Pokud je záchodová mísa plná vody a splašků, je lepší ji nejprve vybrat hrnkem nebo miskou.


Kromě mechanického čištění můžete zkusit přírodnější metody. Nalijte do ucpané toalety ocet, zasypte sodou a přidejte jar. Nechte nějakou dobu působit a pak zkuste kbelíkem vody zalít toaletu z větší výšky. Hydraulická síla vody by mohla ucpávku prošťouchnout. Se sodou ani octem nešetřete, klidně půl kilogramu a celý litr. Při manipulaci a zalévání si dejte dobrý pozor na oči a používejte ochranné rukavice.


Můžete zkusit sáhnout také po chemii. Opět odčerpejte vodu s mísy za pomoci kelímku nebo hrnku. Při použití chemických čističů se vždy držte instrukcí na obalu. Obecně však čištění probíhá následovně. Použijte silnější čistič na bázi hydroxidu sodného, který účinně rozkládá organické zbytky, papír i tuk. Do záchodu nasypte nebo nalijte požadované množství přípravku, nechte působit a pak zalejte vroucí vodou. Postup chemického čištění můžete zopakovat, pokud se ucpávka neuvolnila.


Mezi další mechanické postupy, které můžete vyzkoušet doma, je použití drátu. Na konec pevnějšího drátu namotejte kousek hadru (to je z důvodu, abyste neodřeli toaletu). Pak už se můžete pustit do díla a odtok toalety zkuste nejrůznějšími pohyby uvolnit.

bottom of page