top of page

Jak se zbavit rybenek

Máte doma rybenky a obáváte se, co můžou způsobit? Nemusíte mít vlastně žádný strach, nejsou nijak škodlivé. Ale jejich přítomnost ale může být nepříjemná. Rybenka domácí, je členovec z třídy hmyzu. Název dostala na základě svého tvaru a povrchu těla, které připomíná rybu a je pokryto šupinkami. O žádnou formu ryby se tak nejedná. S rybenkou se můžete setkat téměř po celém světě. Vyhovuje jí teplé, vlhké a tmavé prostředí. Nemá moc spojitost s neuklizenými toaletami nebo koupelnou. Setkat se s ní můžete klidně i v nejluxusnějším hotelu.


Jak se zbavit rybenek

Rybenky i přes svůj mírně odpudivý vzhled nepřenáší žádné nemoci, nekoušou ani neštípou. Pro člověka jsou tak prakticky neškodné. Pokud se však přemnoží, může být jejich přítomnost nepříjemná. Je proto doporučené její počty minimálně regulovat. Pokud tu a tam rybenku zahlédnete, nepanikařte. Jejich přítomnost může být naopak prospěšná. Živí se totiž například domácími roztoči. Roubenka může žít až tři roky a za tu dobu vyprodukuje až 100 vajíček. Nemají rády světlo, proto, pokud ji po rozsvícení zahlédnete, bude se snažit rychle dostat do nějakého tmavého úkrytu. Rybenky se živí doslova vším možným. Cukrem, moukou, ale i zbytky kůže. Pochutnají si i na lepidle, papíru, tapetách nebo vlně a bavlně. Při opravdu masivním přemnožení dokáží zcela zlikvidovat tapety, knihy nebo i oblečení. Hlavním predátorem rybenek je škvor, pavouk nebo stonožka.


Pro jejich regulaci stačí udělat několik málo opatření. 

 

Prevence proti první návštěvě:

  • Nenechávejte v koupelně loužičky po mytí

  • Koupelnu pravidelně větrejte

  • Pravidelně perte rohožky pod záchodem a před vanou

  • Vytřenou podlahu co nejrychleji vysušte ručníkem

  • Rybenky lákají praskliny a skuliny, ucpěte je proto silikonem

  • Odtokové kanálky čas od času prolejte horkou vodou

 

Ekologické vypuzování

Velmi ekologickou a také účinnou formou likvidace je vanilkový lusk. Vůně vanilky se rybenkám nelíbí. Musí to být ale pravá vanilka. Vanilkový cukr je spíše naláká. Vanilkové lusky rozřízněte, aby se z nich uvolňovalo co nejvíce aroma. Následně je poklaďte do míst, kde se rybenky vyskytují. Účinek by měl být znát už za pár dní.


Můžete také zkusit nastražit na rybenky past. Vanilka jim nevoní, ale mají rády brambory. Nastrouhejte dvě větší brambory na struhadle a rozprostřete je na papír. Brambory rybenky rychle přilákají. Ty budou mít dokonce tendenci se do nich zavrtat. Papír i s rybenkami pak jednoduše odneste. Podobně rybenky reagují i na melasu s octem v poměru 1:2.

Podobně jako vanilku, nemají rybenky rády cedrovou vůni nebo také křemelinu. Pokud rozsypete cedrové hobliny v místech, kde se vyskytují, určitě je tam druhý den nenajdete. Podobně to funguje i s již zmiňovanou křemelinou. To je taková nezpevněná sypká hornina.


Likvidace chemií

Pokud nechcete být ekologičtí nebo prostě předchozí pokusy zklamaly, můžete použít i chemickou cestu. Výrobků je na trhu celá řada a většinou nejsou určené jen na likvidaci rybenek, ale jiného podobného hmyzu. Další chemickou zbraní je borax, ze kterého opět vyrobíte rybenkám past. Tentokrát však definitivní. Borax (tetraboritan sodný) se používá jako přípravek na hnojení rostlin. Dá se běžně sehnat třeba v drogerii. Smíchejte jej v poměru 1:1 s moučkovým cukrem a opět nasypte na místa, kde spatřujete rybenky. Dejte však pozor, borax může citlivějším lidem způsobit zdravotní komplikace. Pokud máte malé děti, doporučujeme spíše využít zakoupené prostředky, přímo určené na likvidaci hmyzu.

bottom of page