top of page

Krtek na odpady

Pokud jste někdy řešili ucpaný odpad, určitě jste o něm již slyšeli nebo ho dokonce použili. Co to ale vlastně je krtek do odpadů, kdy nám pomůže, kdy ne a proč se mu někdy raději vyhnout.



Krtek na odpady
Krtek na odpady


Krtkem na odpady ze zpravidla obecně myslí přípravek na pročištění odpadů, je to ale i oficiální registrovaná značka čističů odpadů. Krtek má různé formy a složení. Setkáme se sypkou, ale i tekutou formou, případně s tyčinkami. Vždy se však jedná o žíravou látku, která rozpouští organické zbytky v odpadech a tím je čistí.


Nejčastěji se používá sypká forma. Ta zpravidla obsahuje hydroxid sodný, případně další látky, jako je uhličitan sodný. Krtek rozpouští jen organické materiály, tedy například zbytky jídel, vlasy, tuky, papír ale také třeba vatu. Z této podstaty nedokáže vyčistit potrubí, které má nějakou pevnou anorganickou záslepku. Pokud není odpadní potrubí ucpané pevným materiálem, bývá čištění krtkem poměrně účinné, protože je velice agresivní. Na druhou stranu se ale nejedná o zrovna ekologickou záležitost, vzniklá žíravina se dostává do odpadních vod.



Jak na to?

Návod na použití krtka do odpadu je velice snadný. Do výlevky (umyvadla, dřezu, vany nebo sprchového koutu) vlijte asi půl litru horké vody. Množství látky, které doporučí výrobce, se vsype do sifonu a zalije větším množstvím (více než 2 litry) horké vody. Nechte cca 10 minut působit a pak odpad prolijte teplou vodou z kohoutku. Při silném znečištění můžete proces ještě jednou zopakovat. Při práci dbejte zvýšené opatrnosti. Manipulujete se silnou žíravinou. Po zalití horkou vodou se může objevit zpětný gejzír par a horké vody ze sifonu. Proto lze doporučit nošení ochranných brýlí a rukavic. Vždy zamezte styku s pokožkou. Nesnažte se také do sifonu nasypat větší než doporučené množství, vzniklá chemická reakce by vás mohla poranit. Po čištění nezapomeňte místnost vyvětrat, v případě toalet nebo koupelen si nezavírejte dveře. Krtka čističe odpadů také nelze použít na hliníkové odpady.


Pokud přeci jen dojde k úrazu, neprodleně volejte lékaře. Při poleptání kůže postižené místo oplachujte pod proudem vlažné vody, klidně několik minut. Krtka také skladujte na bezpečném místě, ke kterému se nedostanou děti. Obal sice bývá vybaven bezpečnostním víčkem, ale raději na něj nespoléhejte.


Pokud čištění krtkem nepomáhá, můžete zkusit ještě gumový zvon. Pokud ani tehdy neuspějete, zavolejte si odborníky. Na čištění domovních odpadů jsme profesionálně vybaveni. Například speciální frézami nebo tlakovými čističi. Poradíme si s každou ucpávkou a nabízíme i havarijní expresní výjezdy!

bottom of page