top of page

Prevence proti ucpání dřezu nebo umyvadla

Ucpané umyvadlo nebo dřez v kuchyni jistě není ničím příjemným. Někdy se stane, že nám do odtoku spadne nějaký předmět, na který se postupně nabalí další a odtokové potrubí se ucpe. Mnoha ucpáním je však možné se vyhnout. Stačí přemýšlet nad tím, co je vyléváno do potrubí a trocha prevence.


Prevence proti ucpání dřezu

Nejjednodušší prevencí je neoblíbené malé sítko, které vložíme do výlevky. To zachytí spoustu nečistot, předmětů nebo vlasů a chlupů, které bychom jinak spláchli do kanalizace a napomohli tak jejímu ucpání. Navíc tato sítka se dají sehnat i nerezová a nijak tak nehyzdí umyvadlo nebo dřez.


Dále bychom pak neměli do dřezu, nebo i kamkoliv jinam (například do záchodu), splachovat olej či jiné tuky. Tuk na první pohled zmizí v odtoku, postupně se ale usazuje na stěnách potrubí. Jeho průměr je menší a menší a dochází k postupnému ucpávání. Tuk je také velký problém městských kanalizací. Obrovské tukové lapoly mohou vážit i několik tun. Obecně je to navíc velký problém pro čističky odpadních VOD. Zbytky jídla také dokáží své. Minimálně se opět mohou v potrubí usadit a začít tlít. To vede k velmi nepříjemnému zápachu, který se pak line ze všech výlevek v domě. V ještě horším případě přiláká nečekanou návštěvu v podobě hlodavců, které v kanalizacích žijí. Například potkanů.


Pozor si také dejte na sypké materiály, hlavně sypké nasákavé materiály. Typicky třeba rýže, to je spolehlivý ucpavač potrubí. Odpad může také postupně ucpávat kávová sedlina. Většina takovýchto ucpávek vzniká společně. Olej, jiné tuky a další materiály se smíchají. Přibyde do toho, nějaký další předmět. Vše se na sebe nabaluje a potrubí je ucpané.


Potrubí můžete preventivně také čistit. K čištění kanalizace postačí pár lžiček hydroxidu sodného ve formě takzvaného krtka. Pokud jste ekologicky smýšlející, můžete zkusit jednou sodu, ocet nebo sůl. Větší množství jaru rozpuštěného v trošce horké vody také funguje. Jednou za čas také můžete vyčistit celý sifon.

bottom of page