top of page

Proč se ucpe záchod

Důvodů proč se nám ucpe záchodový odpad nebo i jiný typ odpadu, je spousta. Za většinu z nich si však bohužel můžeme sami. Co je tedy nejčastější příčinou ucpávání odpadů nebo odpadových trubek?



Proč se ucpe záchod


Špatná konstrukce odpadu


Hned první důvod je ten asi nejhůře odbouratelný. Konstrukční vada při stavbě odpadových trubek přinese v budoucnu spoustu potíží. Typicky se jedná o příliš úzké trubky nebo počáteční nedostatečný sklon odpadů. V obou případech může docházek buď k postupnému zanášení, nebo jen urychlení dalších důvodů zanesení. Tak jako tak, je řešení jediné a většinou se neobejde bez celkové opravy a přebudování vnitřních odpadů v domě nebo bytě.


Mechanická překážka


Druhým častým důvodem je zaseknutí pevného předmětu v odpadové trubce. Ať už je to předmět, který vám do odpadu spadl omylem, vhodilo ho tam vaše děcko nebo to bylo prázdné záchodové vonítko, může se v odpadových trubkách vzpříčit. To by samo o sobě nemusel být problém, ale ten nastává až v další fázi, kdy se na daný předmět postupně nabalují další druhy odpadů. Postupně se tak prakticky vytváří neprůchozí záslepka. Většinou se jedná o anorganickou, tedy krtkem do odpadů nerozpustnou, záslepku.


Ucpání záchodového sifonu


Někdy se ucpe jen samotný sifon toalety. Ano, i záchod má svůj sifon, ten prakticky začíná viditelnou hladinou vody. Ten se ucpe velmi snadno, například větším množství toaletního papíru anebo jen čímkoli, co jste do záchodové mísy vylily nebo vhodily. Sifon se také ucpe také velmi často díky používání kapesníků nebo kuchyňských utěrek namísto toaletního papíru.


Splachování organických nečistot


K ucpání toalety napomůže také splachování čehokoli, co do běžného odpadu prostě nepatří. Například oleje (může se vytvořit celá tuková zátka a ucpete tak odpad nejen sobě, ale i třeba celému bytovému domu), zbytky jídel, vlasy atp. Dobrou zprávou je, že tento typ ucpávky lze mnohdy odstranit čištěním odpadu hydroxidem sodným, který právě organické zbytky rozkládá. To, že bychom do odpadu neměli splachovat zbytky jídla má ještě jeden důvod. Ty se totiž dostávají do kanalizace a jsou potravou pro nejrůznější zvířátka, která v ní žijí.


Kořeny stromů


Zdá se vám to nepravděpodobné? Ale je to jedna z dalších příčin ucpání. Kořeny stromů prostě probourají venkovní ležatou kanalizaci a prakticky ucpou odpad. Je to podobné jako mechanická záslepka, na kterou se nabalují další nečistoty. Zde je zpravidla vždy třeba vyměnit poškozený díl kanalizace, a pokud kořeny prorůstají dál potrubím, tak je vyčistit frézou nebo tlakem vody. Zjistit příčinu takového ucpání pomůže monitoring kanalizace. Ať už endoskopickou kamerou nebo rovnou kanalizačním robotem. Na jakoukoliv ucpávku jsme dobře vybaveni a poradíme si prakticky s čímkoliv.

bottom of page