top of page

Ucpaný odpad ve sprše

O ucpaných odpadech jsme tu už psali mnohokrát. Čím se ucpou, jak se liší ucpávka vzhledem k vzdálenosti od vtoku a jak dle toho vyčištění řešit. Dnes si v krátkosti řekneme, jak řešit ucpaný odpad ve sprše, v případě, že nedošlo k ucpání ve větší vzdálenosti, tedy někde v odpadním potrubí.


Ucpaný odpad ve sprše


K ucpání odtoku ve sprše nedochází tak často, jako je tomu například ve dřezu nebo umyvadle. Důvod je prostý, do sprchového koutu zpravidla J nespláchneme zbytky jídla nebo jiné pevné předměty. Odpad u sprchy se tak většinou ucpe vlasy, chlupy nebo jinými podobnými „drobnostmi“. K urychlení ucpání může také dojít po spláchnutí předmětů, například řetízku (ten ale budeme nejspíš ihned hledat), různých částí obalů, třeba od sprchových gelů a tak podobně. Ucpávka však zpravidla bývá v blízkosti odtoku sprchy.


Čištění odpadu ve sprše je poměrně jednoduché a v mnohém se neliší například od čištění odtoku ve vaně. To nejjednodušší co opět můžete zkusit, je čištění chemickou cestou. Tedy sáhnout po hydroxidu sodném nebo nějakém jiném prostředku (jedlé sodě, octu atd.).Vyzkoušet můžete také gumový zvon. Odpad ve sprše má však kolem sebe mnohdy protiskluzové drážky nebo není kruhového tvaru. Zvon se tak nedokáže přisát a čištění nebude účinné.


Jednoduchým postupem je rozebrání horní části odpadu. Vrchní klobouček odšroubujete a vidíte přímo do sifonu. Ano, i ve sprchovém odtoku je malý sifon a plní stejnou funkci jako ve vaně nebo umyvadle. Zabraňuje pronikání zápachu a také zachytává pevný „odpad“, který do vtoku spláchnete. Sifon ve sprše však zpravidla nejde snadno vypustit, jako u umyvadla. Pokuste se jej tedy vyčistit shora, například špejlí, nebo malou naběračkou. Pokud máte vysavač na mokré vysávání, můžete sifon zkusit také vysát.


Pokud nic z výše uvedeného nepomůže, bude pravděpodobně ucpávka ve větší vzdálenosti. Nemusíte se však ničeho obávat, i ucpaný odpad ve sprchovém koutě lze profesionálně vyčistit. Ať už pomocí tlakového čištění, nebo motorovou frézou.






bottom of page