top of page

Bezvýkopové opravy kanalizací a potrubí

V případě, že máte jakkoli poškozené potrubí kanalizace, nemusíte zoufat nad náročnou opravou s předpokladem hlubokého výkopu a vysokých nákladů na něj. Oprava kanalizace výkopem je mnohdy nákladná, vyžaduje bagrovací techniku, vzniká při ní nepořádek a odpad a také je poměrně časově náročná. Disponujeme unikátní technologií pro bezvýkopové opravy potrubí. Tuto službu si u nás samozřejmě můžete objednat, teď ale popišme jak vlastně taková bezýkopová technologie funguje.


Nafukovací vak pro bezvýkopovou technologii

Hlavní výhody bezvýkopové opravy:

  • Rychlost a šetrnost opravy

  • Zpravidla nižší náklady na opravu

  • Dlouhá životnost sanovaného spoje

  • K opravě není třeba stavební povolení

  • Nevzniká žádný odpad ani nepořádek

  • Minimální prašnost a hluk


V první řadě je třeba přesně identifikovat místo poškození. K tomu nám s přesností na centimetry slouží několik pomocníků. Prvním z nich je inspekční kamera na dlouhém navijáku, druhým je pojezdová kamera na kolečkách a posledním je automatizovaný kanalizační robot na dálkové ovládání. Kombinací těchto tří monitorovacích zařízení lokalizujeme naprosto přesně místo poškození (což se mimo jiné hodí také pro výkopové opravy). Když už známe místo průsaku, můžeme se směle vrhnout na opravu, podle toho, o jaký typ závady se jedná. Nejčastěji to je zborcení potrubí, prorostlé kořeny, nejrůznější praskliny, netěsnící spoje nebo předsazené spoje.



Kanalizační kamera


Aby sanační rukávec dobře přilnul ke stěnám potrubí, je třeba kanalizaci nejprve řádně vyčistit. Pro tyto účely využíváme tlakový vůz, který proudem vody vyčistí celé potrubí. Po této proceduře následuje opětovný monitoring pomocí kamer.

Bezvýkopová oprava kanalizace

Samotná bezvýkopová oprava probíhá za pomoci vložení takzvaného obráceného sanačního rukávce do poškozeného potrubí. Rukávec je do potrubí vtlačován proudem vzduchu na speciálním vaku. Vak se nafoukne kompresorem a dokonale tak přilne ke stěnám potrubí. Po vytvrdnutí se vak vyfoukne a vytáhne z potrubí. Výsledkem takovéto opravy je pevný spoj zcela bez průsaků a s hladkými stěnami. Poškozené potrubí je zároveň výrazně zpevněno. Rukávec je vyrobený z polyesterové tkaniny, která je potažena polyvinylchroridem a nasáklá speciální pryskyřicí. Po této proceduře přichází na řadu opětovná kontrola pomocí kamer.




Bezvýkopovou technologií lze opravovat potrubí od DN 50 mm do DN 800 mm a to nejen odpadní trubky. Poradíme si s ležatou kanalizací, stoupačkami, dešťovými svody a mnohým dalším. Problém nenastává ani u různých materiálů. Spojení se hodí pro betonové, plastové, litinové, kameninové a další typy potrubí.



Bezvýkopové opravy kanalizací


Bezvýkopovou opravu kanalizace však není možné použít všude. Pokud je potrubí natolik staticky narušené nebo zcela zborcené, nelze jej pomocí sanačního rukávce opravit. Problém také může nastat při zavalení potrubí. Sanační rukávec také nedokáže korigovat špatný sklon či protispád potrubí.

bottom of page