top of page

Jak vyčistit odpad u vany

Ucpaný odpad u vany samozřejmě není nic příjemného. Pokud vana neodtéká tak jak by měla, je vhodné zavčas odpadní potrubí vyčistit, než dojde k úplnému ucpání. Pokud se odtok zcela zastaví, většinou je třeba pomoci odborníků na čištění odpadů. Odpad u vany, ale také u jiných vodních zařízení je vhodné čistit preventivně.


Jak vyčistit odpad u vany


Nejčastějším důvodem, proč se odpad u vany ucpe, jsou vlasy, chloupky a vousy, na které se mohou posléze nabalovat zbytky mýdel a šamponů. Případně se může jednat o pevnou záslepku v podobě nejrůznějších sponek, gumiček, řetízků a tak podobně, které do odpadu nechtěně spláchnete.


Při čištění vždy záleží na vzdálenosti ucpávky a také na tom, čím je tvořena. Nejblíže v potrubí je malý „ježek“, který právě brání v pádu větších předmětů do sifonu. Na tohoto ježka se často nabalují právě vlasy. Čištění tak může začít právě tady, případně ještě před ním bývá umístěna síťovaná krytka. I na ní jsou často chomáče vlasů, vousů, ale také třeba chlupy domácích mazlíčků.


Pokud je záslepka dále, můžete zkusit použít ohnutý drát, kterým se pokusíte vyškrábat ven z potrubí další nečistoty. Jen dejte pozor, aby sám drát neskončil jako ucpávka nebo abyste s ním jakkoli nepoškodili odtokové potrubí. Pokud ani zde není potrubí ucpané, máte poslední jednoduchou možnost přímého čištění a to odpadového sifonu.


Sifon v odpadu má dvě hlavní funkce. Tou první je zabránění pronikání zápachu z odpadu do bytu či domu. Sifon tak jednoduše pomocí spojené vodní hladiny hermeticky uzavře odpad. Druhou funkcí je právě zachycení předmětů, které spadly do odpadu. Pokud jste ihned zaregistrovali, že vám nějaký předmět do odpadu spadl, na nic nečekejte a ihned vypněte vodu. Její tlak mnohdy prožene předmět i přes sifon a předmět je tak zpravidla nenávratně ztracený. Vyčistit samotný sifon není nic složitého. V případě sifonu u vany už ale problém může nastat. Je totiž někdy složité se k němu vůbec dostat. V některých případech to ani není možné, protože celá aparatura je zazděná společně s vanou. V tu chvíli nemáte jinou možnost, než zkusit některý z dalších způsobů, které vyčistí i vzdálenější ucpávky. Čištění samotného sifonu je opravdu snadné. Připravte si nádobu, kterou umístíte pod sifon (je v něm vždy voda) a povolte spodní víčko. Pokud je příliš utažené nebo prostě jakkoli zatuhlé, můžete jej zkusit obmotat hadříkem a pak znovu otáčet. Pokud ani tohle nepomůže, chyťte jej oparně do siko kleští a pootočte. Voda s většinou nečistot vyteče do nádoby. Doporučujeme i tak sifon vyčistit například kartáčkem na drátku. Při příležitosti rozebrání sifonu můžete vyměnit původní těsnění na víčku za nové.


V dalších případech je již třeba použít jinou techniku. Nejjednodušší, ale zároveň nepříliš ekologický, je krtek na odpady neboli hydroxid sodný. O způsobu jeho použití jsme sepsali samostatný článek. Stejně tak o instalatérské pružině. Další možností je použití zvonu na odpady. Ten se používá nejenom na protažení odpadních trubek u wc, ale dobře poslouží i zde. Použití je podobné, jen je třeba něčím ucpat přepadový odtok u vany. Pumpáž by se přes něj vracela do prostoru. Ucpat jej můžete snadno například mokrým a několikrát přeloženým hadrem. Pak již je stačí nasadit zvon na odtok a začít pumpovat. Pumpujte mnohokrát a usilovně. Vyvinout můžete jistě větší tlak, nežli například při čištění umyvadla.





Pokud nepomůže žádná z výše uvedených metod, nezbyde než zavolat profesionály na čištění odpadů. My přispěcháme na pomoc s profesionálními motorovými frézami nebo rovnou s tlakovým vozem. Poradíme si opravdu s každým ucpáním.

bottom of page