top of page

Ucpaný odpad pračky

Většina domácností má již pračku napojenou na vlastní odpad. V minulosti vcelku nedávné tomu tak nebývalo zvykem. Odpadní voda z pračky se většinou vypouštěla hadicí do vany nebo umyvadla. „Moderní“ domácnosti měly odpad pračky připojený třeba do sifonu odtoku umyvadla nebo vany. V současnosti tomu už tak nebývá. Domácnosti jsou konstruované tak, aby i pračka měla svůj odtok. A i v případě rekonstrukce koupelny na to řemeslníci většinou pamatují. Tento způsob nakládání s odpadní vodou z pračky má mnoho výhod a jen málo nevýhod. Tou hlavní je, že si nešpiníme vanu nebo umyvadlo a také, že nemusíme neustále manipulovat s hadicí pračky. Tou nevýhodou je, že se i odpad pračky se může ucpat.

Ucpaný odpad pračky

To, že pračka nevypouští odpadní vodu, nemusí nutně znamenat ucpaný odtok. Poradit si tak můžete zkusit nejdříve svépomocí.

Nejprve je nutné dostat vodu z pračky ven. Moderní pračky jsou vybavené takzvanou vypouštěcí komorou, která je přímo určená právě pro tyto případy. Ta bývá umístěna v přední části pračky, tak aby byla dobře přístupná. Odpojte pračku od elektrické sítě. Otevřete vypouštěcí ventil a začněte jímat vytékající vodu. Ovšem pozor, vody může být v pračce opravdu hodně, proto si kromě tácu a misky připravte ideálně větší kbelík. Vodu můžete samozřejmě vypouštět postupně opětovným otevíráním a zavíráním ventilu. Když jste vypustili všechnu vodu, můžete rovnou tuto část pračky vyčistit. Bývá součástí oběhu vody a tak i když jste ventil nikdy neotvírali, může být zanešený.


V další fázi vypněte přívod vody do pračky (pokud pračka vodu stále napouští, například samovolně, vypněte jej samozřejmě hned v prvním kroku). Odtáhněte pračku od zdi, abyste se dostali k napojení odpadní hadice do sifonu. Hadici stačí ve většině případů pouze vytáhnout, protože bývá uchycena pomocí gumiček. Vyjměte ze zdi sifon (pokud jej máte instalovaný) a řádně jej vyčistěte. Bude to taková kulička s pérkem. Tady můžeme pozorovat první důvod, proč pračka nevypouští vodu. Pokud je sifon zanešený, čerpadlo pračky nedokáže odtlačit kuličku s pérkem a začne hlásit chybové stavy. Po vyčištění pérka však práce neukončujte. Mohla to být hlavní příčina, ale když už máte vše rozebrané, pokračujte dále.


Čištění odpadu pračky

Odpad vyčistěte i ve zdi. Opatrně sáhněte prsty do potrubí a pokuste se vyšťárat jakékoliv nečistoty. Budou pravděpodobně usazené na povrchu potrubí. Pomoci si můžete i delší pinzetou nebo tvrdým drátkem. Následně odpojte hadici od pračky a řádně ji vyčistěte. Hadici odpojíte za pomoci plochého šroubováku (pokud jej nemáte, můžete použít i tupý jídelní nůž), kdy odstraníte pojistku. Dejte pozor, v hadici bude pravděpodobně stále voda. Hadici propláchněte proudem vody a opticky se pokuste zkontrolovat, že je čistá. Pokud máte hadici bílou, můžete jí zkusit prosvítit. Tam kde uvidíte tmavá místa, mohou být další usazeniny. Pokud je hadice silně zanešená, můžete rovnou koupit novou a máte po problému.



Pokud jste splnili všechny předešle kroky, můžete udělat ještě jednu věc, abyste si mohli říci, zkusil jsem opravdu vše. Ucpané může být i čerpadlo pračky. Otevřete revizní ventil a překontrolujte, zda není zanešené a zda se lopatičky (pokud jsou přístupné) mohou volně otáčet.


Sestavte vše zpátky. Tedy napojte hadici na pračku a zasuňte pérko sifonu a připojte hadici do zdi (pokud nepůjde jednoduše nasadit, můžete třecí plošky malinko potřít jarem). Nezapomeňte také zavřít vypouštěcí ventil a servisní otvor čerpadla (pokud jste jej čistili). Následně udělejte test odtoku. Některé pračky mají speciální program, který se nazývá „čištění pračky“. Pokud jej vaše pračka nemá, zapněte krátký prací program a nastavte maximální teplotu praní. Pokud voda odtéká, máte vyhráno! Pokud ne, jsou další možnosti, tou nejméně chtěnou je poškozená pračka. Většinou se jedná právě od rozbité čerpadlo. Druhou možností je, že odpad je ucpaný hlouběji ve zdi. V tu chvíli je nejlepší si na pomoc pozvat odborníky. Odpad pračky má zpravidla malý průměr, proto je zapotřebí i speciální motorová fréza, která má malý průměr čištění.

bottom of page